Úprava dispozice bytu

lokalita: Brno
vyhotovení: studie 04/2024

Zadáním projektu bylo přetvoření nevyhovující dispozice bytu ještě nezrealizovaného developerského projektu.

Stávající dispozice bytu zcela nevyhovovala potřebám majitelů. Majitelům chybělo pracovní místo a přáli si redukovat plochu koupelen ve prospěch samotných pokojů. Po analýze stávající dispozice vyplynuly další neduhy, které bylo potřeba odstranit či eliminovat. Jako méně vhodné řešení se jevila přístupná ložnice z obývacího pokoje, ne zcela čistá geometrie stěn, která vytvářela v prostoru zuby, úzká chodba bez úložných prostor, chybějící šatní skříně v dětských pokojích apod. Stávající stav dispozice lze tak celkově popsat jako ne zcela dobře navržená dispozice pro každodenní život. Bytová jednotka však měla velký potenciál a dostatečnou plochu pro zlepšení dispozičního návrhu. Cílem návrhu bylo bytu dodat jednak praktičnost, ale také krásu a jednoduchost.

Nový návrh dispozice odpovídá velikostí 5kk. Má za cíl uspořádat dispozici bytu podle potřeb majitelů, vytvořit navíc pracovnu a přidat kvalitu a hodnotu vnitřnímu prostředí. Při návrhu jsme museli vycházet z toho, co je potřeba zachovat a co není možné změnit. Jde například o nosnou stěnu, která rozděluje byt na dvě části, tři stávajících jádra/šachty a také okna a vstupy na terasu.

Byt je zónován na dvě části: denní (společenskou) a noční (soukromou). Tyto provozy se tak nemíchají a vzájemně se neruší. Nové dispoziční uspořádání má čistou geometrii, která je jasná a přehledná. Místnosti jsou tak začištěny a neobsahují prostorově rušivé ozuby.

Obývací pokoj a kuchyně tvoří jeden společný prostor, avšak jsou funkčně oddělené, aby se provozy navzájem nemíchaly a dobře fungovaly. Důležité také bylo vytvoření příjemného sedacího koutku u okna a nikoli v zadní části obýváku, jak tomu bylo původně. Kuchyně je navržena jako průchozí s pracovním ostrůvkem, který prostor příjemně provzdušní.

Základním konceptem dispozice je princip tzv. „obíhačky“ ve formě boxu koupelny, kolem kterého jsou umístěny jednotlivé pokoje. Tento koncept dispozice se ukázal také jako ekonomicky a prostorově velice efektivní. Návrhem se tak podařilo zvětšit čistou podlahovou využitelnou plochu bytu o 2,4 m² na stejné půdorysné ploše.

tým: Kristýna Kirschner, Viktor Kirschner, Ekaterina Negovorina
spolupráce: Michaela Andrlová

stávající stav I 87,6 m² I 4kk

stávající stav I analýza

z čeho vycházíme

z čeho vycházíme I analýza

koncept

výsledný návrh I 90,0 m² I 5kk

před I po

KRYSTAL architektura © 2024